mademiral 12.06.2018 11:13:00
Ülkemizde kısaca Kızılca kuyrukkakan olarak bilinen bu türün farklı yerlerde yayınlanmış görselleri arasındaki farklılık dikkatimi çekti. Bunun nedeni ne olabilir diye araştırırken ilginç bilgilere rastladım. Bunları sizinle de paylaşmak istiyorum:.
Bu tür ülkemizdeki başlıca kuş fotoğrafı platformları olan Trakus ve Birdpx kayıtlarında Oenanthe xanthoprymna olarak sınıflandırılmış. İngilizce olarak Trakusda Red-tailed wheatear, Birdpxde ise Chestnut-rumped wheatear adlandırmaları yapılmış. Buna karşın en önemli uluslararası kuş sesleri platformu olan xeno-cantoda Oenanthe xanthoprymnaya ait herhangi bir kayıt mevcut değil. Tür burada Oenanthe chrysopygia adıyla kayıt altına alınmış ve İngilizce Kurdish wheatear ve Kurdistan wheatear olarak isimlendirilmiş. Öte yandan The IUCN Red List of Threatened Species platformunda hem Oenanthe xanthoprymna (Hemprich & Ehrenberg, 1883) hem de Oenanthe chrysopygia (de Filippi, 1863) sınıflandırmalarına ait ayrı sayfalar bulunmakta. İlgili sayfalardan da açıkça görüldüğü üzere bu türler farklı zamanlarda farklı araştırmacılar tarafından farklı adlar verilerek sınıflandırılmış. Eğer internette biraz gezinirseniz yapılan paylaşımlarda bu 2 türün tamamen birbirine karışmış olduğunu ve Red-tailed wheatear, Rufous-tailed wheatear, Chestnut-rumped wheatear, Rusty-tailed wheatear, Persian wheatear, Kurdish wheatear, Red-rumped wheatear vb. pek çok farklı adla tanımlandığını görüyorsunuz.
Malatyada yaptığım türe ait çekimde ben xeno-cantoda bulunan Oenanthe chrysopygiaya ait kayıtları kullandım ve kuş bu sese ilgi gösterdi. Gözle yaptığım gözlem de burada fotoğrafladığım türün Oenanthe xanthoprymnadan ziyade Oenanthe chrysopygia olabileceği yönünde bir fikir edinmeme neden oldu.
Bilgilerinize